Soiul de căpșuni Lycia este un soi unifer și cu nevoie de perioade de frig. Se adaptează foarte bine la cultivarea în sere, solarii și în câmp deschis.
Caracteristicile plantei
Planta se caracterizează printr-o rusticitate excelentă și rezistență la făinare și boli fungice, care permit cultivarea ei chiar și în soluri unde cultura de căpșuni se repetă de mai multi ani. Planta este de vigoare medie, productivitatea este ridicată putand depăși 1 kg/plantă.
Caracteristicile fructelor
Fructele sunt de dimensiuni mai mari decât Clery. Forma fructelor este ușor alungită, regulată,pulpa este consistentă. Lycia dezvoltă o aromă excelentă cu un nivel de zahăr ridicat care este în medie între 8 și 9 grade Brix. Culoarea fructului este roșu aprins și nu ajunge niciodată la culori închise, chiar și la recoltele mai târzii. Unul dintre marile avantaje ale Lyciei este, fără îndoială, longevitatea fructului pe plantă, care nu se deteriorează rapid dacă nu este recoltat la timp. Poate fi recoltat și la 3-4 zile după primul cules. Fructele sunt foarte rezistente la manevrabilitate și se păstrează foarte bine o perioadă lungă de timp. Datorită proprietăților organoleptice ridicate ale fructului, Lycia este considerată o varietate premium mai ales in nordul Italiei.
Se coace cu aproximativ 8-10 zile mai tarziu decat Clery. Începutul recoltării poate fi în a doua decadă a lunii mai în țara noastră (in Italia recoltarea incepe în jurul datei de 10 aprilie).
Soiul Lycia® este un soi protejat de drepturile soiurilor noi conform legislatiei Uniunii Europene, fiind sub marcă înregistrată CIV (Italia) , reproducerea și comercializarea fără licență fiind interzisă.