Josta

Josta (Ribes nidrigolaria)

 

Este un arbust fructifer obţinut prin încrucişarea între anumite specii de agris si coacaz negru. S-a raspandit in cultura dupa anul 1970.

 

Caracteristicile plantei:jostaberry

Planta are creşterea rapidă, atinge talia de cca. 2m sau chiar mai mult, ramurile nu sunt spinoase, are aspectul mai apropiat de cel al coacăzului, iar tulpina are scoarţa mai intens colorată cu mugurii bine dezvoltaţi.

Frunzele sunt de mărime mijlocie trilobate cu luciu pe fata superioara asemănătoare celor agrisului.

Este o specie rustica, rezistenta care se comporta bine in toate zonele pomicole chiar si in zona montana fiind rezistent la inget si la boli.

 

Caracteristicile fructelor:

Fructele sunt bace de culoarJOSTAe inchisă apropiata cea a coacazului negru, sunt glabre (nu prezinta perisori), ajung la un diametru de 14-15mm, cu masa de circa 3g fiind apropiate ca marime de agrise.

Pulpa fructelor este de culoare verzuie şi conţine seminţe de dimensiune mică.

Gustul este plăcut moştenit în mod echilibrat de la ambii predecesori aduce o aromă nouă care se aseamănă cu cel al coacazului fiind mai dulce, aromat.

 

Maturitatea de recoltare:

Josta infloreste in prima parte a lunii aprilie iar fructele se coc în general la inceputul până la jumătatea lunii iulie.

Specie autofertila in cea mai mare masura nu necesita polenizator.

Recolta obţinută este de aprox. 3-3,5 kg/plantă.

 

josataberry1-225x300JOSTA3-300x300

 

2 comentarii:

  1. Bună. La ce pret aveti josta? Multumesc

    • Buna! Josta este la 8 ron/buc. Daca doriti sa plasati o comanda, va rugam sa lasati adresa de livrare si un nr de tel pe mail sau telefonic. Multumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.