Asezarea foliei de mulcire la capsuni

Asezarea foliei de mulcire la capsuni

Cum asezam folia de mulcire pentru capsuni?

Pentru reusita unei plantatii de succes la culturile de capsuni un pas important este pregatire terenului pentru plantare.

Se efectueaza aratura adanca si maruntiea terenului cu freza sau combinatorul. Nu este recomandata pregatirea terenului cu grapa cu discuri deoarece solul ramane destul de tasat si plantarea este greoaie.

Etapele parcurse pentru asezarea foliei de mulcire la capsuni

 • Dupa ce terenul este pregatit gradinareste se parceleaza in functie de dimensiunile acestuia si de dimensionarea sistemului de irigare. Se recomanda ca lungimea unei parcele sa nu depaseasca 100-120 m pentru a putea avea o irigare cat mai uniforma.
 • Urmatorul pas este intinderea atei de balot sau sforilor pe lungimea unei parcele pentru a realiza biloane drepte si echidistante.
 • Se recomanda sa existe 2 sfori de lungimi egale care se vor intinde in paralel la distanta de 70-80 cm in functie de latimea foliei.
 • Apoi cu o sapa sau lopata se arunca pamantul de pe partile exterioare ale sforii spre interiorul stratului sau bilonului, astfel rezulta cate un mic sant pe fiecare parte exterioara a sforii. Inaltimea finala a bilonului trebuie sa fie macar 15-20 cm.
 • Pamantul de pe stratul rezultat se unformizeaza cu o grebla etapa in care se poate administra si ingrasamnatul complex pentru plantare daca nu s-a facut fertilizarea de baza inainte sau dupa aratura. Se imprastie pe straturi uniform o doza de 20 kg/1000 mp care se incorporeaza cu grebla.
 • Urmatoarea etapa este asezarea liniilor de picurare pe biloane. Acest lucru se realizeaza mai usor daca prin rola ce sustine banda de picurare se introduce o teava care se aseaza pe un suport din lemn sau altceva si cu o mana se trage de un capat al benzii de picurare pana la capatul stratului sau bilonului. Este important sa existe 2 benzi de picurare cu picuratori la 10 cm pentru o irigare rapida si uniforma pe toata lungimea randurilor.
 • Urmeaza intinderea foliei de mulcire si fixarea ei. Acest lucru se face mai usor daca prin interiorul rolei de folie se introduce o bara metalica de 2 m sau o coada de lemn si 2 persoane merg inainte deruland folia dupa ce capatul acesteia este fixat cu pamant. Se intinde folia cam 10-20 m dupa care se fixeaza din loc in loc (la 2-3 m) cu bulgari de pamant pe ambele parti pentru ca vantul sa nu mute folia de pe bilon. Cand s-a ajuns la capatul stratului se taie folia si se trage pamant cu sapa pe ambele margini ale foliei pana este acoperita si fixata complet cu pamand pe 12-15 cm din marginea foliei.
 • Apoi se masoara o latime de 50-60 cm de la marginea foliei pana la marginea urmarorului bilon unde va ramane intervalul sau cararea de acces pentru recoltare sau alte lucrari care se fac in plantatia de capsuni. La fel se intind atele sau sforile si se continua cu urmatoarele straturi.

2 comentarii:

 1. moldovan ferenc gabor

  buna as dori si eu 500buc,stoloni albion sau san andreas

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.