Mur

MURUL

Murul este specia horticola arbustiva care in tara noastra este inca putin extinsa in cultura dar care cunoaste o dinamica deosebita a extinderii in cultura la noi in ultimii ani

Murul este o speciblackberrry_row_webe rustica importanta pentru agrucultura
din tara noastra datorita multiplelor avantaje pe care le ofera:

Rezistenta buna la boli si daunatori;
Adaptare buna la diferite conditii de sol;
Randamente mari la unitatea de suprafata: se pot obtine productii de 15-20 t/ha la o agrotehnica buna;
Cererea pe piata fructelor mici mai mare decat oferta cu fructe autohtone;
Multiple posibilitati de utilizare: fructe proaspete sau prelucrate: sucuri, siropuri, vinuri, gemuri, marmelade, industria farmaceutica etc.
Fructele de mur ofera multe vitamine, antioxidanti si alte elemente necesare sanatatii umane.

Murul crește spontan în Europa și America de Nord, având un areal mai mic decât zmeurul. În Europa, o bună parte din producția anuală este obținută din flora sălbatică și numai o mică parte din cea cultivată. Pe suprafețe mai mari este cultivat în vestul Americii de Nord, unde se cultivă pe suprafețe mari.

La noi în țară, murul de grădină este puțin cultivat, fiind mai sensibil la iernare comparativ cu zmeurul. Producția anuală nu depășește 5.000 tone, din care o bună parte este obținută din flora spontană.

Murul îl găsim spontan prin pădurile din regiunea muntoasă asociat cu zmeurul, dar și în regiunile mai secetoase din câmpie sau pe malurile râurilor. El are o arie de răspândire mai mare decât a zmeurului.

Cultura murului este relativ usoara nefiind atat de pretentioasa la tratamente si irigare ca alte specii arbustive.

Din cauza creşterii prea viguroase şi a cerinţelor mari faţă de lumină, murul trebuie plantat pe o suprafaţă de teren separată sau, altfel spus, în cultură pură.

Cultura de mur fără ghimpi nu tolerează asocierea cu alte specii pomicole şi nici culturile intercalate de plante agroalimentare.

 

Soiuri

Soiurile de mur au in totalitate provenienta Americana. Soiurile fara ghimpi au avut cele mai bune rezultate la noi in tara, si de aceea sunt recomandate si la inmultire: Navaho, Cester, Triple Cown, Thornfree, Smoothstem, Evergreen, Hull Thornless, Logan-berry, Black Satin si Loch Ness. Dintre soiurile cu ghimpi recomandate sunt: Darrow, Wilson Early si Comanchee sau Gazda cu ghimpi putini.

Soiurile de mur sunt autofertile, iar materialul saditor se produce prin culturi de tesuturi sau prin marcotaj.

2 comentarii:

  1. Ma numesc Iulian Damian, sunt din Iași si as dori sa cumpar butasi de mur Triple Crown.

    • Buna ziua! Avem Triple Crown la 11 ron/buc, plante la ghiveci, foarte bine dezvoltate. Livram prin curier in toata tara. Daca doriti puteti sa lasati comanda (adresa, nr de tel) pe mail sau telefonic. Comanda minima 60 ron. Multumim! O zi frumoasa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.