Lonicera sau afin siberian

Afinul siberian sau Lonicera Kamtschatica

Lonicera sau afinul siberian uneori denumit şi boabe de miere siberiană, este un arbust tot mai răspândit în cultură datorită fructelor sale foarte bogate în vitamine şi antioxidanţi. Este o bună alternativă pentru afinul de cultura (Vaccinium corymbossum) datorită faptului că se adaptează la majoritatea solurilor fiind mult mai rustic şi mai rezistent decât acesta.

Caracteristicile plantei

Lonicera este originar din Siberia unde creste spontan precum şi în America de Nord sau nordul Japoniei.

Se adaptează bine pe diferite tipuri de sol, preferă solurile uşoare, fertile cu mult humus, cu pH 6,5-7, este un arbust foarte rustic şi rezistent. Lipsa apei afecteaza cresterea si dezvoltarea plantei astfel este necesară irigarea prin picurare in perioadele de seceta si mulcirea (cu paie uscate, frunze uscate, panza de agril).

Lonicera kamtschatica se adaptează la temperaturi vara de pana la 35ºC. In perioada de repaus acesta suporta temperaturi negative pana la -40 ºC.

Conditii de lumină: Afinul Siberian  vegetează bine în condiţii de lumină şi semiumbră.

Cresterea este mai lenta in primii ani de la plantare.

Taierile la plantele de lonicera se fac dupa 3-5 ani de la plantare. In primii ani se procedeaza doar la taierea lastarilor uscati.

Plantarea la Lonicera kamtschatica  este recomandat să fie făcută în perioada de repaus vegetativ (toamna-primavara) daca solul nu este inghetat si in aer avem temperaturi peste 5°C. La plantare se vor utiliza plante cu pamant pe radacini (cultivate la ghiveci).

Lonicera kamtschatica  intră pe rod la 2-3 ani de la plantare.

IMPORTANT: Majoitatea soiurilor de Lonicera sunt autoterile adică nu se auto-polenizează. Dacă plantaţi acest arbust trebuie să folosiţi minim 2 soiuri în cultura dvs pentru polenizare.

Lonicera kamtschatica  este un arbust fructifer si ornamental;

Florile de Lonicera caerulea var. kamtchatica sunt: alb-galbui, de 12-16 mm lungime, cu 5 petale, grupate cate doua (Vezi fig.). Afinul Siberian infloreste in aprilie.

Frunzele sunt caduce (cazatoare), opuse, ovale, de 3-8 cm lungime si 1-3 cm latime, de culoare verde (Vezi fig.);

Lonicera kamtschatica este un arbust fructifer/ornamental  a carui inaltime poate ajunge la 1-1.5 metri, in functie de varietate.

Plantațiile realizate în scop de producere a fructelor se fac de regulă la schema de 2,5-3 x 1 metri (3 metri  între rânduri și 1 m între plante pe rând), pentru realizarea acestei  scheme de plantare fiind necesari un număr de circa 3300 plante la 1 hectar, ceea ce înseamnă o producție de cca 10-12 tone/ha.

Caracteristicile fructelor

Fructele de afin Siberian sunt ovoide sau obovate, bombate la mijloc, de culoare albastru-inchis  acoperite de pruina, au in functie de soi 0,7-1,3 g si sunt lungi de pana la 2 cm de 0,5 cm in diametru.  Planta fructifica pe ramuri de 1 si 2 ani.  O planta matura de Lonicera kamtschatica  poate da circa 3-5 kg de fructe in functie de varietate la 4-5 ani de la plantare.

Fructele de  Lonicera kamtschatica  se consuma in stare proaspata sau preparatein: gem, dulceata, lichior, deshidratate, bauturi racoritoare din fructe de padure, etc.

Conţinutul fructeor la 100 g:  calorii: 53 proteine: 1,6 g; carbohidrati 2,56 g; vitamina C 12,1  mg; fibre 6,7 g, calciu 24,5 mg, antociani, etc.

Fructele  Lonicera Kamtschatica au un bogat conținut de vitamina C, vitamina B, numeroase minerale și antioxidanți. Ceea ce le face de un deosebit interes fitofarmaceutic este conținutul de Seleniu – element cunoscut ca un important remediu împotriva îmbătrânirii.Gustul este dulce acrișor, ușor astringent, aromat, asemănător cu gustul afinul.

Maturitatea de recoltare

  • Fructificația începe timpuriu, încă din al doilea an de la plantare.
  • Fructele se formează imediat după căderea florilor și încep să se coacă de la mijlocul lunii iunie sau începutul lunii iulie
  • După 3-4 ani, atunci când tufa ajunge la cca 1,2-1,5 m înălțime se poate vorbi de intrarea pe rod din plin, moment din care se pot recolta anual, de pe fiecare arbust, în jur de 4-5 Kg de fructe.
 • Marea plasticitate ecologică pe care acesta o prezintă față de condițiile de mediu și ușurința cu care poate fi cultivat ne încurajază să înfiinţăm o cultură profitabila de afin siberian.

PEPINIERA BANAT va ofera soiuri valoroase de lonicera ameliorate pentru productii ridicate, rezistenta la boli si fructe de calitate.

Soiurile pe care le avem in oferta sunt: Karina- unul dintre cele mai productive, Atut, Duet si Wojtek.

Va oferim plante de 2 ani la ghivece de 1,5 l, viguroase, aproximativ 50-60 cm cu mai multe ramificatii.

10 comentarii:

 1. Ce preț are un ghiveci cu lonicera?

 2. Ma intereseaza afin siberian dulce. Vreau sa plantez 1 ha. Pretu?

 3. La ce prețuri aveți afinul siberian?

 4. buna ziua,va rog frumos,spuneti-mi pretul la afin siberian.Multumesc.

 5. Afini siberieni,necesita pământ acid?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.