Goji

Goji

 Goji este un arbust din Familia Solanaceae, cu frunze căzătoare cu dimensiunile coroanei de aproximativ 2,5×2 m, cu viteza de creştere medie de 0.5m/an la maturitate, în condiţii de creştere optime.

Caracteristicile plantei:

Goji înfloreşte începând din luna iunie şi fructifică începând cu luna august având perioade când are şi flori şi fructe.
Florile sunt hermafrodite şi sunt polenizate de albine.
Fructele sunt mijlocii ca marime, forma alungita, de culoare rosu-portocaliu, alungite, dulci.

Unul dintre cei mai puternici antioxidanti goji, este folosit pentru efectele sale atat ca aliment cat si in domeniile medicinei si al cosmeticii. Este de origine din Tibet si utilizat intens in medicina traditionala asiatica pentru intarirea sistemului imunitar, mentinerea sanatatii si prevenirea unor boli.

Goji face parte din aceeasi familie cu rosiile si cartofii si se adaptează bine la multe tipuri de soluri, rezistand atat la verile caniculare cat si la ierni friguroase. Planta Goji poate rezista iarna la temperaturi de – 20°C si vara la 38-40°C, deci un interval foarte larg, ca atare, goji poate fi cultivat si in Romania.

Se planteaza toamna in octombrie sau primavara in martie de obicei cu plante din ghivece pentru o prindere sigura.

Arbustul prefera soare din plin dar accepta si umbrire partiala. Prefera un sol bine drenat si bogat, dar va creste eficient si pe soluri usor nisipoase. In niciun caz nu vor tolera soluri grele predispuse la umiditate. De asemenea, au o toleranţă bună la seceta, dar ar trebui acordata atenţie la udare în primul sezon dupa ce au fost plantate afara. Creste in tufisuri de aproximativ 2 metri înălţime.

 

Caracteristicile fructelor:

Florile roşii si decorative care apar  vara sunt urmate de fructe mici, ovale, de culoare roşie-portocaliu. Pot fi recoltate pana la primul înghet. Seamana cu o cireasa alungita si are gust dulce, usor amarui. Aroma goji este o combinatie dintre cirese, zmeura si curmale.

Proprietatile fructelor de goji au fost abia recent recunoscute de medicina moderna. Este al doilea fruct din lume ca si continut de vitamina C, contine mai mult beta-caroten decat morcovii si mai mult fier decat o friptura.

Fructele Goji contin aproape toti aminoacizii (componentele de bazã ale proteinei), multe minerale (Ca, Mg, P, Ge, Cr, Se, Zn, Cu), vitamina E, acizi grasi, polizaharide si flavonoide, în special antocianozide. Practic, micutul fruct insumeaza toate elementele necesare organismului uman.

 

Maturitate de recoltare:

Fructele de goji se coc toamna incepand de la sfarsitul lunii august si luna septembrie in functie de zona unde este plantat si conditiile climatice din fiecare an.

  • Goji intra deplin pe rod in anul 4-5 de la plantare cand dezvolta un arbust viguros 2-3 m.
  • Goji poate produce in jur de 2-3 kg / planta dupa ce intra deplin pe rod. Se pot obtine productii de 5-6 tone/ha la o densitate de 1500-2000 plante/ha.
  • Goji poate produce economic fructe 15-20 ani.

 

Va oferim plante de Goji de 2 ani la ghiveci de 2 l vigurose, au inaltime de 1,6-2 m si se adapteaza bine la conditiile de clima de la noi fiind soiuri productive si rezistente.

4 comentarii:

  1. cat este pretul pe bucata?

  2. Buna ziuua ce marime are citi ani un pret horti_fruct@yahoo.com multumes o zi placuta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.