Zmeur Sokolica

ZMEUR SOKOLICA

 

Zmeurul Sokolica este unul dintre cele mai noi soiuri poloneze cu coacere semi-timpurie. Acest soi este înregistrat în lista oficială a Poloniei „COBORU” din 2010. Poate fi inlocuitorul soiului Laska avand fructe la fel de mari insa cu rezistenta mai buna.

Astăzi este considerat unul dintre cele mai promițătoare soiuri de zmeur de desert destinat pentru culturi profesionale dar şi pentru grădini.

Caracteristicile plantei

Soi cu producţie pe lemn de 2 ani.

Soi obtinut prin încrucişarea soiurilor: Canby cu  Malling Promise și Malling Seedling.

Caracteristici forte: fertilitate ridicată, prezintă puţini spini sau aproape deloc, susţinere bună a fructelor care nu se scutura uşor.

Cresterea drajonilor este erectă, tufe compacte, cu un număr mediu de drajoni.

Lastarii au crestere erectă, sunt de grosime medie, elastici şi necesită susţinere pe spalieri pentru a nu se apleca împrună cu încărcatura de fructe.

Plantele sunt foarte rezistente la îngheţ, au rezistenţă bună la bolile foliare şi mai sensibile la putregaiul fructelor.

Caracteristicile fructelor

Fructele soiului Sokolica sunt impresionante în dimensiune pot depăşi 10-12 grame dar acestea sunt foarte gustoase și ferme.

Ele sunt de forma conică cu gust dulce aromat, de culoare roșie, strălucitoare.

Fructele sunt mai sensibile la recoltarea mecanizată, se pot dezintegra mai ales dacă nu sunt bine coapte.

Maturitatea de recoltare

Soi semi-timpuriu primele fructe se coc în ultima decadă a lunii iunie.

Coacerea fructelor se eşalonează cam 4-5 săptămâni.

Este unul dintre cele mai productive soiuri, mai productiv decât Radziejowa şi Tulameen fiind asemănător cu Glen Ample. Producţiile după 3 ani de la plantare sunt de 15 t/hectar sau mai mult la o tehnologie avansată.

Caracteristica forte a acestui soi este faptul că fructele ferme au capacitate bună de păstrare şi rezistă bine la transport.

 

Comentariile sunt închise.