ZMEUR

ZMEURUL (Rubus idaeus L.)

 

GPHI01-00000398-001       Zmeura se obţine atât din flora spontană, cât şi prin înfiinţarea unor culturi …
       Plantaţia de zmeur este una dintre culturile agricole care au avut o dinamică deosebită pe plan mondial în ultimii ani.
       În ţara noastră există prea puţine ferme de producţie, deşi cultura zmeurului poate valorifica şi suprafeţele de teren mai mici, caracteristice agriculturii româneşti.
        În plus, producţia de fructe poate fi valorificată foarte bine la export.
        Zmeura se obţine atât din flora spontană, cât şi prin înfiinţarea unor culturi cu soiuri selecţionate de amelioratori.
        Producţia de zmeur este destinată pieţei de fructe proaspete sau uscate, congelate, industriei alimentare (gemuri, jeleuri, siropuri), a ceaiurilor sau alte utilizari.
        Răspândirea tot mai largă a terapiilor naturiste, dar şi schimbarea radicală în ultimii 20 de ani a mentalităţii occidentale în ceea ce priveşte hrana (conceptul de alimentaţie sănătoasă) au determinat o cerere tot mai mare pentru anumite fructe, cum sunt: coacăzele negre, afinele, zmeura, murele etc.
        Zmeura are un conţinut mare de polifenoli antioxidanţi cum sunt pigmenţii antocianici şi este o sursă bogată de vitamina C, magneziu, complex de vitamine B, cupru şi fier. Consumul regulat de fructe de zmeură s-a dovedit benefic în tratarea bolilor precum: inflamaţiile, cancerul, afecţiunile cardiovasculare, diabetul, alergiile, tulburările de vedere.
         De asemenea, tratatele de fitoterapie recomandă folosirea frunzelor şi a lăstarilor sub formă de ceaiuri sau decoct pentru tratarea sau amelioraea unor boli.

CARACTERISTICI PRODUCTIVEglen ample3

        Zmeurul este un semiarbust cu o înălţime de 1,5-2,5 m, cu un ciclu biologic bienal. Tulpina vegetativă se dezvoltă în primul an din mugurii care se află pe rădăcină, toamna se lemnifică, iar în anul următor, pe această tulpină, se obţine producţia de fructe. După recoltare, până toamna, se taie tulpinile uscate care au produs fructele.
         Există şi soiuri remontante care produc încă din primul an, toamna, pe vârfuri sau uneori chiar pe o bună parte din tulpină.
         Producţia de fructe care se obţine la hectar variază în funcţie de soi şi de tehnologia de cultură aplicată, respectiv de 8-12 tone/ha sau chiar mai mult la o tehnologie avansata la soiurile noi.
         O cultură de zmeur are producţii rentabile din punct de vedere economic timp de 8-10 ani, uneori chiar mai mult, în funcţie de soi şi de lucrările de întreţinere pe care le efectuăm în fiecare an.

10 comentarii:

  1. Buna seara as vrea sa stiu daca aveti zmeura.enrosadira…imi doresc aceasta zmeură????

  2. buna ziua,as dori sa cumpar butasi de zmeura scotiana.aveti in stoc?

  3. Doresc sa multumesc pepinierei Banat pentru materialul saditor de o foarte buna calitate care l-am cumparat de la ei si care a avut o prindere de 100%. Va doresc un an nou plin de realizari frumoase si multa sanatate!

  4. Buna ziua! am un loc mic la tara si as vrea sa cultiv zmeura ..nu ma pricep dar tot ma uit pe net si m sm hotarat la soiul Delniwa dar as vrea 15 buc . alte pepinietr pun conditii de numar dvs ma puteti ajuta??? si daca da cum procedez. Va multumesc!
    .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.