Recomandari de fertilizare foliara la capsuni

 

Recomandari de fertilizare foliara la capsuni

 

Etapele fertilizarii foliare la capsuni

              Pentru obtinerea unei productii de calitate ridicata si la nivelul asteptarilor cultivatorilor fertilizarea foliara este un factor cheie de succes. Suplimentarea fertilizarii plantelor prin frunze va asigura nivelul optim de nutrienti mai greu accesibili, blocati sau care lipsesc din sol.

Lipsa acestor elemente nutritive determina deficiente in plante, carente, care vor duce la o productie mica si de calitate slaba.

Vom explica in continuare conform schemei de mai jos rolul principalelor elemente nutritive la capsuni in functie de faza de vagetatie iar la sfarsit o recomandare medie de fertilizare cu ingrasamintele foliare FOLIQ – TEHNOLOGIE MODERNA CU NANOPARTICULE.

  1. Pornirea in vegetatie

Este o perioada critica in plantatiile de capsuni cand plantele consuma mult azot pentru dezvoltarea mugurilor de frunze si de flori si fosfor pentru inradacinare.

La capsunii proaspat plantati este important fosforul pentru inradacinare, iar azotul in exces poate dauna plantelor. (Foliq Macro P)

Se recomanda fertilizarea cu Foliq Ascovigor sau Foliq Universal care aduc aportul necesar de azot si alte micro-elemente necesare proceselor de pornire in vegetatie.

La plantatiile mature se pot folosi combinat Foliq Universal+Foliq Makro P pentru o dezvoltare rapida la pornirea in vegetatie.

  1. Dezvoltarea plantei, frunzelor

Consumul de azot creste in contrinuare (Foliq Universal) si fosforul are o importanta deosebita in plantatiile tinere (Foliq Makro P). Trebuie tinut cont ca in perioadele mai reci fosforul devine indisponibil plantelor din sol astefl ca fertilizarea foliara cu fosfor ajuta plantele in perioadele de stres.

Foliq Kombimax va stimula dezvoltarea unui sistem foliar puternic pentru o buna inflorire si fructificare.

  1. Boboci florali

In acesta perioada Foliq Kombimax contine doza optima de azot si potasiu necesar dezvoltarii rapide.

De asemenea Foliq Micromix prin continutul ridicat de Bor (B), Zinc (Zn),Fier (Fe), Cupru (Cu), Mangan (Mn) si alte microelemente va asigura o polenizare buna, uniforma, fara pierdere de flori si implicit productie ridicata.

Tot in aceasta perioada Foliq Universal prin continutul echilibrat va sustine planta pentru o dezvoltare echilibrata foliara+inflorire bogata. Este recomandat sa fie aplicat prin sistemul de irigare in doza de 5 l/1000 l apa/1000 mp plantatie capsuni.

  1. Inflorire maxima

Este o perioada critica la capsuni cand cerintele pentru nitrientii din sol ajung la maxim in planta si uneori radacina nu gaseste suficienta hrana pentru necesarul proceselor fiziologice care au loc in planta.

Azotul, Fosforul si Potasiul in doze echilibrate au un rol important in acesta perioada (Foliq Kombimax si Universal).

Foliq Macro P va contribui la legarea fructelor si dezvoltarea acestora mai ales in primele faze cand cerintele plantei sunt mai mari fata de fosfor.

Foliq Micromix va sustine planta pentru o productie ridicata pentru toata perioada de inflorire care este cea mai critica la capsuni.

  1. Formarea fructelor

Consumul de azot ramane ridicat (Foliq Universal) si va scadea treptat pe masura ce se coc fructele in aceasta perioada, insa creste consumul de fosfor si potasiu care va fi asigurat de Foliq Macro P.

Calciul este un element foarte important in acesta perioada pentru a obtine fructe ferme, rezistente la putregai si pastrare. Calciul poate fi asigurat de Foliq Calmax.

  1. Coacerea fructelor

In continuare se vor asministra 2 tratamente cu Foliq Calmax la 7-10 zile pentru fructe sanatoase si ferme. In acesta perioada se vor evita fertilizarile cu mult azot.

  1. Dupa recoltare

Este important dupa recoltare si cosire la cresterea noilor frunze sa se ferilizeze plantele la sol cu doze importante pentru refacerea lor dupa exportul mare de elemente nutritive prin fructificare.

Fertilizarea foliara cu Foliq Micromix, Foliq Kombimax si Foliq Universal la interval de 10-14 zile va ajuta planta sa acumuleze suficiente substante de rezerva pentru a pregati productia de anul viitor.

De asemenea Foliq Micromix spre sfarsitul perioadei de vegetatie va ajuta plantele sa fie pregatite pentru iernare.

Recomandari de fertilizare foliara la capsuni pe etape

Produsul Perioada Doza/ha sau la 10 l apa
FOLIQ ASCOVIGOR –  2 TRATAMENTE 1-15 MARTIE 3 L/HA SAU 50ML/10 L
FOLIQ MACRO P 1-2 TRATAMENTE

(se pot alterna cu cele de Ascovigor)

15-30 MARTIE 3 L/HA SAU 60 ML/10 L
FOLIQ KOMBIMAX SI

FOLIQ MICROMIX

1-15 APRILIE 3 L/HA SAU 60 ML/10 L

1,5 L/HA SAU 30 ML/10 L

FOLIQ UNIVERSAL  SI

FOLIQ MACRO P

15-30 APRILIE 5 L/HA SAU 90 ML/10 L

3 L/HA SAU 60 ML/10 L

FOLIQ UNIVESAL SI

KOMBIMAX ALTERNAT

1-15 MAI 5 L/HA SAU 90 ML/10 L

3 L/HA SAU 60 ML/10 L

FOLIQ CALMAX si

FOLIQ UNIVERSAL

15-30 MAI SI PE TOATA PEROADA RECOLTARII LA 10 ZILE 3 L/HA SAU 60 ML/10 L

5 L/HA SAU 90 ML/10 L

FOLIQ MICROMIX SI

UNIVERSAL ALTERNAT

la 2 saptamani

1-30 IULIE 1,5 L/HA SAU 30 ML/10 L

3 L/HA SAU 60 ML/10 L

FOLIQ MACRO P SI

FOLIQ MICROMIX

la 2 saptamani

1-30 AUGUST 3 L/HA SAU 60 ML/10 L

2 L/HA SAU 40 ML/10 L

La plantatiile din primul an care nu intra pe rod in perioada de rod Foliq Calmax se poate inlocui sau alterna cu Foliq Universal si Foliq Macro P.

Recomandarile sunt orientatieve. Daca pornirea in vegetatie este mai tarzie toate tratamentele vor fi decalate in functie de perioada de vegetatie asa cum se observa in graficul de mai sus.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.